Αλμυρή ή Γλυκιά Ηπειρώτικη Γαλατόπιτα
Υλικά για Αλμυρή:
6 φύλλα ( εγώ έβαλα ΖΑΓΟΡΙ)
1/2 κούπα καλαμποκάλευρο ή σιμιγδάλι
1/2 κούπα αλεύρι γοχ
4 αυγά
100 γρ βούτυρο
1 κουταλάκι αλάτι
200 γρ φέτα
1 cotagge ή ένα γιαούρτι
Υλικά για Γλυκιά:
6 φύλλα ( εγώ έβαλα ΖΑΓΟΡΙ)
1/2 κούπα καλαμποκάλευρο ή σιμιγδάλι
1/2 κούπα αλεύρι γοχ
4 αυγά
100 γρ βούτυρο
1 κούπα ζάχαρη
Εκτέλεση για αλμυρή:
Βάζουμε σε ένα μπολ τα αυγά ( αν είναι μικρά βάλτε 5) το cottage εγώ σήμερα δεν είχα και έβαλα γιαούρτι , και τα άλευρα! Βάζουμε στην κατσαρόλα το γάλα να ζεσταθεί και μόλις αρχίσει ρίχνουμε λίγο στο μπολ! Ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε συνέχεια να μην πιάσει στον πάτο! Μόλις πήξει ρίχνουμε το βούτυρο το αλάτι και το τυρί ( δεν θέλει παραπάνω τυρί, είναι γαλατόπιτα όχι τυρόπιτα)
Βάζουμε 6 φύλλα στο ταψί τα οποία πρέπει να προεξέχουν όπως σας δείχνω και τα οποία ραντίζουμε με μείγμα βούτυρο- λάδι
Τα φύλλα μπορεί να είναι φτιαγμένα από μας αλλά αν είναι έτοιμα πρέπει να είναι λίγο πιο χοντρά ( όχι αυτό που κάνουμε την μπουγάτσα)!
Ρίχνουμε το μείγμα , γυρίζουμε τα φύλλα και βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 περίπου για 45 λεπτά!
Αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε!
Εκτέλεση για γλυκιά:
Γίνεται η πίτα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο με την διαφορά ότι αντί για τυριά βάζουμε στην κρέμα μια κούπα ζάχαρη, η διαδικασία είναι ακριβώς η ίδια. Όταν τελειώσουμε χτυπάμε ένα αυγό με λίγη ζάχαρη και ραντίζουμε την πίτα.
0 Σχόλια
Αφήστε μας ένα σχόλιο...